Gehoor laten testen; hoe werkt dit?

Miljoenen Nederlanders hebben gehoorproblemen. Vaak weten ze wel dat ze gehoorproblemen hebben, maar ze schenken er niet de aandacht aan die het verdient of schamen zich er zelfs voor. Het is echter belangrijk er vroeg bij te zijn als je last van je gehoor hebt, en een gehoortest kan altijd uitsluitsel geven.

Gehoorproblemen worden niet altijd toegegeven

In een wereld waarin we af en toe omgeven lijken te zijn door harde geluiden zijn gehoorproblemen verre van zeldzaam. Toch zijn er maar weinig mensen die toegeven dat ze daadwerkelijk gehoorproblemen hebben. Ze horen wel een piep in hun oor, merken wel dat het ene oor beter werkt dan de andere, hebben wel last van een ruis, maar naar een specialist voor een gehoortest: ho maar. Soms gaat het gehoor ook heel langzaam achteruit. Voor veel mensen is het dan lastig om te bepalen of ze inderdaad slechter horen. Een hoortest biedt doorgaans de uitkomst.

Ook lijkt er een taboe op gehoorproblemen te heersen, terwijl we bijvoorbeeld geen probleem hebben om naar de opticien te gaan. Dit is gek, want juist ons gehoor is één van onze belangrijkste zintuigen. Iedere dag genieten we de geluiden om ons heen. Een goed gesprek, muziek op de radio, het geluid van een spinnende kat, het brabbelen van een pasgeboren baby, allemaal geluiden die een belangrijke rol spelen. 

Wanneer al je zintuigen optima forma werken dan is dat erg prettig. Kijk daarom eens naar de volgende gehoorproblemen, er zijn tal van veelvoorkomende hoorproblemen en voor de meeste problemen zijn er verschillende oplossingen. 

Gehoor-problemen-door-luide-muziek-testen
Hoofdtelefoons en luide muziek; vaak een veroorzaker van gehoorproblemen op jonge leeftijd.

Wat zijn veelvoorkomende gehoorproblemen?

De Nationale Hoorstichting identificeert vijf soorten gehoorproblemen:

  • Slechthorenheid: er zijn twee types slechthorendheid. Slechter horen doordat de haarcellen in de oren op een natuurlijke manier slijten, vaak bij ouderdom, heeft last van ouderdomsslechthorendheid. Wat veel jongeren echter meemaken is dat ze worden blootgesteld aan te veel hard geluid. Dit heet dan ook lawaaislechthorendheid.
  • Tinnitus: Wie last van tinnitus heeft, hoort een geluid – van piep tot een ruis tot een brom of gesuis – zonder dat dit geluid daadwerkelijk ergens vandaan komt. Het kan de bijwerking zijn medicijnen, maar komt meestal door lawaai, bijvoorbeeld na een feest. Hoewel zo’n fluittoon soms maar tijdelijk is, kan het bij herhaaldelijke blootstelling aan lawaai permanent worden.
  • Hyperacusis: Dit is juist een overgevoeligheid voor bepaalde geluiden, als het uitruimen van de vaat of het geritsel van een zakje.
  • Distortie: je hoort de geluiden wel, maar je hoort ze vervormd.
  • Diplacusis: je hoort met beide oren geluiden anders.

Waarom een gehoortest laten afnemen?

Het is ontzettend belangrijk om je gehoor periodiek te laten testen, zeker als je vermoedt dat je gehoorproblemen hebt. Een gehoortest kan vaststellen wat de reden is van de eventuele gehoorproblemen en de audicien van dienst kan passende oplossingen bieden, van een gehoortoestel tot oordoppen. Niets doen is geen oplossing: wees er snel bij om erger te voorkomen.

Bijeffecten van gehoorproblemen

gehoortesten-breda-sociale-interactie
Goed horen betekent betere sociale interactie.

Maar naast je eigen gehoor, hebben gehoorproblemen ook een aantal bijeffecten die het belang van een gehoortest en een goed gehoor nog meer onderstrepen.

De mensen om je heen moeten steeds meer moeite doen om zich verstaanbaar te maken en vinden het lastiger worden om met je te communiceren. 

Of het nu gaat om een kind of een volwassene; het hebben van gehoorproblemen zorgt voor sociale problemen. Niet kunnen meepraten in een gesprek, niet kunnen genieten van een concert, je afzijdig moeten houden: het is alleen maar vervelend als je bepaalde dingen niet goed hoort.

Gehoortest; voorkomen is beter dan genezen!

Op oudere leeftijd werkt dit nog verder door. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat gehoorproblemen gerelateerd zijn aan dementie. Deelnemers met gehoorproblemen uit het onderzoek door het Amerikaanse John Hopkins Center on Aging & Health bleken 40 procent sneller te dementeren dan leeftijdsgenoten met een prima gehoor. Voorkomen is beter dan genezen: tijd voor een Hoortest!

De Hoortest; hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten gehoortests, maar de meest voorkomende is de zogeheten “piepjestest”. Tijdens deze test krijg een koptelefoon of hoofdband op, en elke keer dat je een toon of piep hoort (ze worden afwisselend afgespeeld per oor) kan je op een knop drukken. Vervolgens verschijnen de resultaten op een audiogram.

Een audicien kan vervolgens aangeven wat de resultaten betekenen en welke stappen worden aangeraden om verdere gehoorproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je weer zo goed als volledig kan horen.

De stappen die je vervolgens moet nemen hangen af van de gehoortest, maar in veel gevallen word je een gehoortoestel aanbevolen. Zo’n gehoortoestel wordt op maat gemaakt en biedt tot in de details de oplossing voor de gehoorproblemen waarmee je kampt. Zoals een bril op sterkte wordt gemaakt, zo geldt dan ook voor een gehoortoestel. Ook kan het zijn dat je andere vormen van gehoorbescherming worden aangeraden als blijkt dat je voor je werkt of hobby veel in aanraking komt met harde geluiden.

Wacht niet te lang met het testen van je gehoor. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe kleiner de kans dat je gehoor verslechterd. 

Gehoorverlies 1 op de 6
Online-gehoortest-Starkey-Hearing
Starkey heeft een betrouwbare online gehoortest.

Gehoor laten testen bij KIND Audiciens Breda

Luister goed naar jezelf en laat je gehoor testen. Het zal er alleen maar beter van worden!

Twijfel je nog of het tijd is om naar een audicien te stappen? Probeer dan eerst eens een online gehoortest. Starkey heeft een prima online test. Hiermee krijgt u een redelijke indicatie van de status van uw gehoor. De online test van Starkey kunt u hier terugvinden.

Wilt u een gedegen hoortest laten afleggen? plan dan snel direct in afspraak in met uw KIND Audicien in Breda

Recommended Posts